Add the instagram widget code here :

Saturday, 22 November 2014

Valours Generation-Bookmark design

Assalamualaikum!
 Hehe sempena nak menunggu exam ekonomi asas harini khamis ni tetiba tangan aku terasa gatal nak buat penanda buku kat kengkawan 5 Az.tu pun kalau sempat la print bagai.

yang ni baru first trial.memang x dapat dinafikan agak hudoh sikit...
yang ni just tukaq colour kat nama valours je
yang ni nampak kosong sangat..hmm
hehe...design yang ni la aku rasa nak bagi kat kengkawan

Monday, 6 October 2014

Suka Duka Sebelum Spm

Bismillahirrahmanirrahim
 Hye and Assalamualaikum!Huwaa gamaknya SPM LAGI 26 HARI WOI!aku tak tau nak describe feeling aku sekarang.nak kata sedih tak de la sangat.lagi dekat nak spm aku rasa macam lagi best.lagi rasa yeay exam mau habis!bukan senang nak fefeeling pressure ye dok?haha.okay takpe.tapi satu je yang agak merimaskan aku sekarang ni.HOMEWORK.ye HOMEWORK.Aku tak tau bila mende ni nak habis...(nangis lagi...)Takpe ayu takpe..lagi 26 harini je pung kan..habis ni kau buat ape kau suka.


Home sweet home and the scenery sumpah best giler!
 Tapi ape-ape pun Allah ni Maha Adil.Time budak-budak(ye ke budak) macam aku ni tension2 mau SPM Dia still bagi kita feeling happy.Kiranya cuti raya haji ni memey aku gunakan sebaik mungkin la,ye walaupun HOMEWORK still kena berjalan.lol.Raya haji tahun ni agak lain skit.Aku rasa macam lagi best dari tahun sebelum-sebelum ni.kekeke.sebab tahun ni ayah decides untuk raya di rumah kat kampung ^,^ hooyeayy!!!Lama kot x duduk rumah ni.last duduk rumah ni 10 tahun dulu before pindah Kulim.Bayangkan aku baru darjah 1 waktu tu  and nau FORM 5.ok FORM 5 u'all.kejapnye masa.:( 

 Ape-apepun masih belum terlambat rasanya nak ucap selamat hari raya haji kat semua orang.Semoga dapat bertemu lagi di raya-raya yang lain dan wish me luck on my SPM ye.Fighting!


Ni saja gambaq gigih nak tangkap ayam yang baru siap dimasak.Ada gaya DSLR dok?xD

Salam Aidiladha everyone!
Santai sahaja.Thanks daddy tolong ambik gambar!



Wednesday, 17 September 2014

Terbang Di Awan Biru

Bismillahirrahmanirrahim
Hye,Assalamualaikum!Eheh,tak leh blah pulak aku nengoknye tajuk post ni.Memang.Ini memang impian aku sejak dari dulu lagi.Aku tak tahu nape tapi aku kalau bab-bab kaitan ngan langit,pilot dan kapal terbang bagai memang favourite aku nak bercerita.Ohh,and I love travelling too!Mungkin sebab tu kot aku suka gila TERBANG DI AWANNNN BIRUUU!(ahah,gegeh)


Kapal terbang,I love you
 Walaupun aku agak terfobia sikit akan kes2 yang berlaku sebelum ni,(MH 370 and MH 17) tapi aku cuba jugak kata kat hati aku,kematian kat mana-mana pun boleh berlaku.Kalau dah sampai ajal,waktu tengok dok tengok tv gelak-gelak pun boleh meninggal ape.Mati itukan pasti dan hidup,InsyaAllah:).
Oh,and fyi untuk orang yang fobia naik kapal terbang ni kalau nama omputihnye dipanggil Aviophobia.Aku pun baru tahu.Nak tahu lebih lanjut boleh tengok http://www.zonlelaki.com/cara-mengatasi-rasa-takut-menaiki-pesawat-aviophobia/.

 Aku kalau sampai airport mana-mana mesti akan cuba gak sedaya upaya untuk tawaf satu tu.Best kot.Tambah-tambah kalau terserempak (acece) dengan sekumpulan anak kapal sekalian yang baru balik ke baru nak pergi overseas.Diorang punya uniform tetambah yang si pilot memang smart habis ah.Tapi yang part paling best nampak kapal terbang landing ngan take off la.Aku pun nengada nak feeling masuk dalam tu sekali.Kadang-kadang ntah hape-hape jugak aku akan tangkap gambar flight yg tengah dok parking tunggu diorang punya passengers masuk.Fikir balik memang nampak macam orang psycho tapi ahah who cares about that.

Hang nampak dak ada sebab lain aku minat kerjaya pilot ni.Haha


Masa ni gi hantar Mama sebelum fly ke Indon.I tell you airport Penang memang dah semakin cantik!
 First flight yang aku pernah naik destinasinye adalah Sabah dan tahun tu 2011.Memang masa tu dalam hati bagai nak rak jugak ah happy sebab ni first time akan naik flight.Kiranya doa aku selama ni nak naik kapal terbang termakbul jugak la.Kalau tak salah aku pagi dalam pukul 10 kot depart.Terima kasih lah ye kepada bang war yang sudi taja tiket untuk aku,mama dan ayah(tapi ayah tak dapat pergi sebab ada kerja).Tajaan abang war sebenarnye disebabkan aku jugak yang mulut masin bagai janji ngan dia kalau dapat 5 A UPSR nak gi Sabah.Last-last terpaksa gak la dia bayar..*evil laugh*Agak terkezut berok kot tiketnye sehelai kertas biasa je.Aku bajet dia keras macam yang aku pernah tengok waktu abang ngan kakak aku dapat dulu2.Tapi nama pun Air Asia,Now Everyone Can Fly kan so memey le baru aku paham bila abang aku terangkan(save budget la kiranya)...ahaha


#throwback With le mom in departure hall.
 First-first masuk tu like usual la mesti steward dengan stewardess dok bagi instruction ape yang perlu dan ape yang tak.Dan masa tu la aku baru tahu situasi dalam flight.Macam ni rupenye diorang bekerja.And paling happy dengar suara si pilot welcoming us dengan menyatakan kitaorang akan take off!Orang kata kalau nak tengok pilot ni baru ke idok tengok diorang punya skill landing and take off.Tapi aku punya keterujaan nak terbang telah mengatasi segalanya dan tak dapat nak detect pun semua tu.hehehe

 Waktu balik Sabah memang sedih sebab negeri ni la paling best sekali aku pernah pergi.Cantik kot Sabah ni dan yang best sekali dapat tengok Gunung Kinabalu yang dicanang-canang orang tu.Berbalik ke tajuk asal aku tentang terbang di awan biru,aku ingat lagi waktu tu agak ribut sikit la.Tak salah aku sepanjang perjalanan jugak kena pakai seatbelt.Mama and abang macam agak takut jugak sebab ni first time flight macam bergegar teruk.Aku yang tak tau hape-hape terus kan saje misi tidur gara-gara penat kononnya.xDTapi Alhamdulilah,Allah saves us dan kami selamat sampai dalam jam 4 petang.

#throwback Masa ni kat Sabah.Hang nampak orang belakang tu dok teruja macam apa lagi.xD


#throwback Bye-bye Sabah sayang.Ada jodoh kita jumpa lagi kayy!
 Sesungguhnye aku memang suka giler dengan kapal terbang.Nak kata obses tu tak de la sangat.Tapi rekaan dia memang cantik.Tu yang paling buat aku tertarik dengan dia dan kerjaya-kerjaya yang berkaitan dalam bidang penerbangan ni.Doakan la satu hari nanti mana tahu aku dapat buat airlines company sendiri.Nak jadi pilot memang tak ah sebab dah rabun plus aku mana ambik subjek physic bagai.Jadi pemilik syarikat pun jadi la kata account student kan.pandai berbisnes kekeke.

 Sekian sahaja lah.Sorry,mungkin agak poyo tapi sharing an experience tak salah kan?...Ohh sebelum tu aku nak share satu lagu yang tajuk dia Langit dari Yuna dan lagu ni memang membangkitkan semangat aku untuk terbang lebih jauh lagi :D


Saturday, 23 August 2014

Apa Yang Berlaku Ada Hikmahnya

Bismillahirrahmanirrahim...
 Assalamualaikum!Lately banyak sangatkan perkara-perkara yang berlaku.And the newest things happened is about the shooting of MH 17.sedih sangat.but I know,Allah uji kita semua ni sebab DIA tahu kita semua mampu hadapinya.My deepest condolences goes to the family and relative of the victims.Stay strong.Like what Allah says in Al-Quran:

64:11

“Tidak ada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah. Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah, niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.” – [At-Taghabun:11].

Back to my reality,lusa haritu there was something bad pulak happenned on me.I was having diarrhoea.parah jugak sebab this is my first time tahu kena semua ni.dah la exam lagi memang ergh.bersabo je.itu kan lebih baik.then malam tu pulak demam.tapi ape2 pun I was so happy ade rerakan yg sanggup tolong and bagi kata2 semangat,aifaa,felel,nabilah,fatin,ummi,shu,huda,bella and semua yang lain tak cukup nak tulis nih.haha.thank u so much for your help!not to forget tc. Hafiza yang sanggup bawak gi klinik memalam and ajk asrama yg turut membantu.Semoga Allah membalas jasa kalian!:) and sangat2 jugak berterima kasih dekat my beloved daddy and mummy,my siblings for their care when I'm home.Loves you verry muchhhh muahhh..:D 

Whatever it is,I know that ape yang berlaku ni actually content a lot of hikmah behind.I start thinking about it slowly.Firstly,Allah nak tunjukkan dekat aku yg waktu makan tu biarlah berpada2 bukan main belasah je like what I have did before that happened(bedal laksa then 3 dadih sekaligus)mau kau x naya perut,then Allah also want to show me that I still have many persons that still care and love me di kala hati ini tengah kesunyian akibat tension trial mungkin.And what the most important is Allah suruh kita semua bersedia sebelum apa2 pun berlaku.Kiranya bak kata aforisme Melayu,'sediakan payung sebelum hujan'gitu.Contohnya macam dalam situasi aku ni dah kena diarrhoea ni confirm2 kena sediakan bebaanyak sangatt baju.sampai 3 kali kot aku tukar.Finally,Allah ajar aku yang sakit ni sebenarnya satu rahmat dari-NYA.Bukan ke sakit ni penghapus dosa? For your information,adelah haritu aku dengar tazkirah kat sekolah,waktu seseorang hamba Allah itu sakit,Allah akan utus kan kita 4 malaikat.:

- Malaikat Pertama akan mengambil SELERA MAKAN
- Malaikat Kedua akan mengambil REZEKI
-Malaikat Ketiga akan mengambil KECANTIKAN WAJAH( pucat )
-Malaikat Keempat akan mengambil DOSA


dan last sekali sampai waktunya Allah tetapkan hambanya tu nak sihat,Allah perintahkan kembali para Malaikat 1,2 dan 3 kembalikan semula apa yg diambil.tapi untuk malaikat keempat Allah x suruh pun.napa?sebab Allah sayang kita laa,sebab tu Allah hapuskan dosa kita <3 heee 

The ends of all this,sebenaunye aku tahu banyak lagi Allah nak bagitau aku.tapi sampai sini je dahulu aku dapat merungkai.semoga ianya dapat dijadikan pengajaran buat yang lain.:)
Believe me,Allah is totally a great planner!

Saturday, 5 July 2014

SPM Essay-Continuous Writing:An Incident On Sunday Evening

 It was a beautiful Sunday evening and the sky was in azure blue.My fast friends,Mujahid,Ashraaf and I had just finished our extra class.As this was our last year,we needed to pull up our socks to pass with flying colour in SPM examination.We went to a bus sop that was just a stone's throw away from our school and waited for a school bus to fetch us.The road beside the bust stop was as busy as a bee.It was the peak of time for people to go home.I could say that the road was totally packed by cars,lorries which were queuing up.

 At the bus stop,my friends and I had a cherry banter and we joked around happily.It was such a release-tension method for the three of us.Mujahid was full of dramas doing some actions to our stories while Ashraad and I laughed until we had burst into tears.All of a sudden,a middle sized blue lorry glided towards the bus stop and encroached the pillar that separated the road and the place we werre standing by.Thank God I was quick in evading the fatal incident but poor Ashraaf and Mujahid could not.The superb brand new lorry also ran with other students from our school who were waiting at the bus stop.

 The incident was so terrible and horrifying that I went weak at the knees when I witnessed it.About seven students including Mujahid and Ashraaf were stranded by the roadside.Their bags and books were all scattered on the roadside.The victim's blood splashed everywhere and they looked so chronically injured.The situation was chaotic but I pushed myslf to get help for them.I tried to stop some of the road users who were passing by the incident area and fortunately they did.Some of them parked their vehicles not far from the incident are just to lend their helping hand.

 The blue lorry driver was arrested.He was a tall,dark and muscular 40 years old under drug control.He was sent to the police station nearby by a policman who was on his way home.Some of the people helped me to lift the injured and fainted victims.It was so melancholic to see Mujahid and Ashraf were among them.Other people who were there during the incident also helped to stop some drivers and asked them to send all the victims involved to the hospital.Since the vistims were surely sent to the hospital,I rode a car,named BMW which also had brought Mujahid and Ashraaf along to a hospital.I cried my heart out when I saw their pale faces were smeared with blood.

 About ten minutes later,we reached the hospital.The other victims that were sent by other vehicles had arrived before us.Mujahid and Ashraaf were sent to the emergency unit,while I was asked to wait at the waiting area.While waiting for the other victims to finish their treatment,I called my school principal,Puan Nadia using the hospital's public phone.I informed her of what had happened from the beginning till the end.She then replied that she would go there as fast as possible.

 A few minutes later,Puan Nadia arrived.She was so panicked and worried about the victims.One of the doctors came and calmed her down.The doctor said,the victims were in stable condition and would recuperate in a short period.Puan Nadia felt anxious upon hearing the news.It was totally a dark night,Puan Nadia helped me to go back home.My mother was so worried of me.Nevertheless,Puan Nadia and I told my mom the real situation and my mom was so grateful I was the one who saved from the incident.

 The incident was really horrifying to me.I was so grateful the incident had not ruined my life.I was really hoping that the drivers would be more careful.I also hoped that people in this country would be more obedient and law- abiding especially to the road rules.


Sunday, 1 June 2014

That day


That day,
he saves me,
he saves me from trouble,
that can give me,
a big disaster,
through my life.

That day,
he truly likes,
a prince saves a princess,
a romeo saves a juliet,
and,
a bride saves a bridegroom.

That day,
thanks Allah you sending him,
helping me,
in that case.

I simply could not imagine,
how it will be,
without him.

Don't simply judge people

Assalamualaikum,
semalam aku ada pergi kuih lah somewhere in my hometown.dan tetiba terjumpak seorang kawan lama sekolah rendah dulu.ntah dia ingat aku ke taktapi memey idoknye pernah bertegur sapa pun.tapi aku ingat2x lupa muka dia je.nama lupa sudah.dia ni lelaki.yang aku tahu dia ni budak kelas last-last dan bukan kelas no satu(kelas aku,acewahh).

Okay sekarang tibalah masanya aku berfirasat jahat..Betullah orang cakap yang 'semua orang boleh berfikiran positif tetapi tidak semua yang boleh berhusnuzon(berbaik sangka)'Waktu tu dia tolong jual kuih.I don't know whether he just helps his dad or uncle just for this school holidays or what tapi aku pernah jugak pergi beli sebelum ni dua-tiga kali dan terjumpak dia jugak.So firasat aku pun mulalah mentafsir macam2.dia ni mesti tak lepas sekolah or anything else sebab x salah aku dia ni agak nakal ah waktu sekolah dulu.then syaitan ni mulalah dok hasut lagi suruh fikir yang dia ni jugak mesti tak lepas exam sebab tu kena jual kuih je tu.

See how stupid I am thinking that bad about him.Balik rumah baru I sedar.I think about it back.Dia buat semua tu maybe bukan sebab tak lepas sekolah ke ape.maybe sebab dia nak memperoleh pengalaman.bukan senang tau untuk sesorang student bersetuju bekerja sambil belajar and yah especially me.malas!and another one yang makes me a little bit proud adalah dia tak malu pun untuk menjual.haku yang budak kelas account ni pun x sanggup berpanas terik.kerja mau dok aircond je..panas2 tak nak.lepas tu satu lagi aku dapat rasakan yang dia walaupun jual kuih mesti terer bab kira2 duit.hengat senang ke nak kira tanpa guna kalkulator.orang zaman sekarang nak kira satu tambah satu pun guna kalkulator tau..hahaha

so moral of the story here,tak perlu rasenye untuk kita memandang rendah dekat orang lain.masing-masing ada kelebihan yang tersendiri.bak kata orang putih lebih kurang cenggini la,everyone is unique and special in their own way.and now finally baru I sedar and seriously respect him a lot :)