Add the instagram widget code here :

Thursday, 29 November 2012

Cleaner Oh Cleaner

Hye and Assalamualaikum!
 Ha,kali ni A nak sentuh bukan pasal cleaner sangat sebenarnya.Tapi tentang usaha untuk mencapai sebuah kejayaan.Disebabkanlah musim sekarang ni musim cuti sekolah,A pun antara yg terlibat jugak la kan..so,dikesempatan itu,A tolong2 la jugak parents(sikit je x byk,haha,tau dasar pemalas)>_<

Ok,ayah A pernah la cakap kan yg nak capai kejayaan tu bukannya senang.Orang tengok dari luar memang senang la kan.Tuptup dah ada bangunan besar,kereta besar,blablabla..*dan seangkatan dengannya*

Hah,tapi yang penat lelah kita tu orang tak tengok.Time orang tengok kita mcm dah senang sikit tu,mesti diorang takkan percaya punya yang kita ada masalah kewangan.Mesti punya la.Yang paham masalah kita tu pun 10% je tak pun 5%.Antaranya anak2 and org2 yg paham je lah kata ayah A.

Back to the story,disebabkan A ni jenis yang kaki kena suruh baru buat kerja@_@,*tapi angan-angan sangat la besar*..Kejap nak jadi Hotel Director la,kejap pulak nak jadi Airlines Director la,macam-macam la..Bak kata orang semua nak kerja yang besar-besar,asyik nak jadi Boss ja.Ayah A pun nasihat la yang nak jadi Boss tu bukan boleh hidup2 terus ja jadi Boss.

First,kita kena jadi dulu org bawahan,kuli ka apa ka.Cuba kita bayangkan,kalau kita terus jadi bos,tak ke kesian dok suruh org bawahan kita kerja teruk2...Depa pun manusia kan,bukannya robot.Tapi,kalau kita dah pernah buat kerja macam depa,contohnya cleaner ka,tukang sapu sampah ka,mesti kita akan paham kesusahan depa.And that why la sempena cuti ni,ayah A suruh A jadi cleaner sementara di rumah.Mula-mula mungkin kita rasa susah,tapi lama-lama,percayalah,kita mesti akan rasa seronok punya!Macam yg A rasa sekarang ni.:)

Jangan jadi macam ni ye kawan-kawan.Boss yg marah tak tentu hala.


Second,hah,kita sebagai anak pun kena la berjimat-cermat jugak.Jangan asal parents bagi duit terus lesap je duit tu tanpa arah tujuan.Bak kata ayah A,dahulukan keperluan daripada kehendak.Yang ni A masih lagi trying.Then,ayah A ada suruh jugak buat akaun sendiri.Hehe..bab ni memang A tak past lagi sebab kemalasan membelenggu diri.Takpa-2,InsyaAllah nanti A akan buat.

Kesian la kat ayah kita kalau kita jenis boros ja.

Third,bab ni paling penting.Jangan sesekali bagi nafsu Malas dalam diri.Kalau tak memang apa2 yg nak buat pun memang takkan menjadi la.

Jauhi diri dari syaitan!

So,marilah kita sama-sama hidup berdikari di muka bumi tanpa selalu mengharapkan org lain dan jugak berusaha bersungguh-sungguh dalam mencapai kejayaan^^v*peace no war*


Semoga kita semua berjaya^_^.InsyaAllah