Add the instagram widget code here :

Saturday, 23 August 2014

Apa Yang Berlaku Ada Hikmahnya

Bismillahirrahmanirrahim...
 Assalamualaikum!Lately banyak sangatkan perkara-perkara yang berlaku.And the newest things happened is about the shooting of MH 17.sedih sangat.but I know,Allah uji kita semua ni sebab DIA tahu kita semua mampu hadapinya.My deepest condolences goes to the family and relative of the victims.Stay strong.Like what Allah says in Al-Quran:

64:11

“Tidak ada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah. Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah, niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.” – [At-Taghabun:11].

Back to my reality,lusa haritu there was something bad pulak happenned on me.I was having diarrhoea.parah jugak sebab this is my first time tahu kena semua ni.dah la exam lagi memang ergh.bersabo je.itu kan lebih baik.then malam tu pulak demam.tapi ape2 pun I was so happy ade rerakan yg sanggup tolong and bagi kata2 semangat,aifaa,felel,nabilah,fatin,ummi,shu,huda,bella and semua yang lain tak cukup nak tulis nih.haha.thank u so much for your help!not to forget tc. Hafiza yang sanggup bawak gi klinik memalam and ajk asrama yg turut membantu.Semoga Allah membalas jasa kalian!:) and sangat2 jugak berterima kasih dekat my beloved daddy and mummy,my siblings for their care when I'm home.Loves you verry muchhhh muahhh..:D 

Whatever it is,I know that ape yang berlaku ni actually content a lot of hikmah behind.I start thinking about it slowly.Firstly,Allah nak tunjukkan dekat aku yg waktu makan tu biarlah berpada2 bukan main belasah je like what I have did before that happened(bedal laksa then 3 dadih sekaligus)mau kau x naya perut,then Allah also want to show me that I still have many persons that still care and love me di kala hati ini tengah kesunyian akibat tension trial mungkin.And what the most important is Allah suruh kita semua bersedia sebelum apa2 pun berlaku.Kiranya bak kata aforisme Melayu,'sediakan payung sebelum hujan'gitu.Contohnya macam dalam situasi aku ni dah kena diarrhoea ni confirm2 kena sediakan bebaanyak sangatt baju.sampai 3 kali kot aku tukar.Finally,Allah ajar aku yang sakit ni sebenarnya satu rahmat dari-NYA.Bukan ke sakit ni penghapus dosa? For your information,adelah haritu aku dengar tazkirah kat sekolah,waktu seseorang hamba Allah itu sakit,Allah akan utus kan kita 4 malaikat.:

- Malaikat Pertama akan mengambil SELERA MAKAN
- Malaikat Kedua akan mengambil REZEKI
-Malaikat Ketiga akan mengambil KECANTIKAN WAJAH( pucat )
-Malaikat Keempat akan mengambil DOSA


dan last sekali sampai waktunya Allah tetapkan hambanya tu nak sihat,Allah perintahkan kembali para Malaikat 1,2 dan 3 kembalikan semula apa yg diambil.tapi untuk malaikat keempat Allah x suruh pun.napa?sebab Allah sayang kita laa,sebab tu Allah hapuskan dosa kita <3 heee 

The ends of all this,sebenaunye aku tahu banyak lagi Allah nak bagitau aku.tapi sampai sini je dahulu aku dapat merungkai.semoga ianya dapat dijadikan pengajaran buat yang lain.:)
Believe me,Allah is totally a great planner!

No comments:

Post a Comment