Add the instagram widget code here :

Wednesday, 29 May 2013

What to do on your holidays?

Akhirnya tiba juga ler gamoknye yek cuti pertengahan tahun kali ni.Bukan senang A nk tempoh cuti ni.Sebabnya,sekolah A ada exam besar,PPT la katakan.Mau tepu otak.Sebulan kot!Tapi bila dh start cuti rasa hepi gila.Tapi perasaan bosan mesti ada.Wajib!Biasalah,time ni la ko nak rindu sekolah la,kawan la,homework la,segala bagai la.Bila dh sekolah rindu cuti pulok ye idok.


Sempena cuti sekolah yang best ni mesti antara korang yg x tau nk buat apa kan?So here is my plans..A cadangkan je.nak buat x buat ikut suka hati kome le.

1.BANYAKKAN IBADAT SUNAT

  • Mengaji(membaca,menghafaz Al-Quran)
  • Menunaikan solat-solat sunat(Tahajjud,Hajat,Qabliyah dan Bakdiyah,Rawatib &dll)
  • Bersedekah
  • Qiammulail
  • Memperbanyakan doa,zikir,istighfar

2.MENGULANG KAJI PELAJARAN

Walaupun exam PPT dah,but it doesn't mean yang study pun tetap habis.Especially 97's kids,perjuangan kita masih jauh!S-P-Yem yeh tahun depan.This is not the honeymoon time for us.Lets fighting/struggle habis-habisan yok and prove that we are the best batch kids ever.Universiti and gerbang pekerjaan masih menunggu kita tu.

Baca jangan tak baca
SPM mau A+ yaw kita-kita sekalian!



3.MELANCONG

This one is may fav ever ever!Bohonglah sapa yang tak suka melancong.Or memang ada jugak yang tak suka x tau la kan.But melancong adalah aktiviti yang sangat sangat sangat menyeronokkan!I can't tell u why,but once u feel it urself,u will know that moments was the best part ever!Lagi-lagi kalau uoll dah abis exam n nak lari dari kehidupan yang sibuk plus serabut.This is the MEDICINE!Cari lah tempat-tempat yang menarik untuk menenangkan fikiran.Ajak la ur parents everywhere u teringin nak pergi.Kalau lebih duit sikit,why not kita jenjalan kat overseas.But dalam Malaysia pun ok tau!





Google Images

4.BUAT KERJA RUMAH

  Yang ni sure semua orang dapat banyak gila kan saguhati tercinta ni.Haha,tu tanda cikgu semua sayang kat kita.So apa kata kita buat ja.Alang-alang menunggu drama/filem tengah di download ka,boleh la siapkan satu homework karangan ka,latihan Addmath ka pun jadi la.Dua minggu cuti,InsyaAllah boleh siap punya.(Ko cakap pandai ye A,selalu ko jugak yang tak siap)
Jangan marah woi,haruslah ada masa untuk homework!
Sumber:Google


    
Haruslah senyum untuk homework!

5.MENGEMAS RUMAH

Ni memang salah satu rutin wajib la kalau A duduk rumah.Boleh dengar dari jauh lagi kakak A suruh buat itu buat ini.Banyak tau korang boleh buat kalau duduk rumah ni.
  • Cuci bilik air(ni hari first pun A dah kena!)
  • Sapu sampah/vacuum
  • Tukar cadar
  • Basuh baju
  • Lipat baju
  • Sidai baju
  • Basuh pinggan
Tu baru sikit sebenaunye banyak lagi!

6.TULIS BLOG

Bukak fb boring.Bukak twitter bosan.Tulis blog maybe no.Walaupun A pun sebenaq-benaqnya agak malas.Idea tu ada.Tapi tangan nak menaip,MasyaAllah,gila malas bakkhangg.Tapi serius,tulis blog agak best doe!A teringin sangat nak tulis blog sejak dok usha-usha para blogger lain tulis pasal diorang punya travelogue n macam2 lagi.Tengok diorang buat berwarna-warni ja.Panjang pulak tu.Rupa-rupanya,disebalik segala warni-warni tu hanyalah  sehelai kertas kosong (macam microsoft word yg x tulis apa2 lagi)n kita perlu penuhkan kertas dengan pelbagai idea.So,nak tulis blog ni bukan lah sesuatu yang mudah rupanya >_<


7.CARI ARTIKEL-ARTIKEL MENARIK

Like what I had mention u in number 3,I love travelling a lot,so most of my article that I found are related to travel.Mana-mana majalah/surat khabar yg tak dak muka surat tu semua kerja A.Macam-macam lagi benda2 bermanfaat yang lain boleh dicari.Sumber dari internet pun banyak kot.Bacalah artikel dari blog-blog yang lain.Internet sekarang pun kan dah di hujung jari.Lepas selesai cari tu buat lah sesuatu something like buku skrap.


8.TIDUR

A sure sangat sangat yang majoriti semua buat perkara ni waktu cuti.Ni kes nak qada waktu sekolah tido tak cukup punya pasal.A sarankan supaya tidur sekejap sebelum Zohor(Qailulah) sebab itu sebenarnya sunnah.U will feel the fresh after having it.I assure!


9.MAKAN KENDURI

Sesuatu yang kemestian kalau cuti sekolah ada kenduri.Daripada duduk rumah baik pergi kendurikan.Masa ni lah kita nak keluar dari tempurung and jumpa semua orang.Part yang paling best kalau kena kenduri yang jauh-jauh.Pergi bercuti sekali la lepas tu.Hehe masa ni la pun nak buat kerja sambil menyelam minum air ye dok.

10.HASILKAN SESUATU YANG KREATIF

Macam-macam yang korang boleh hasilkan!Baru-baru ni,A ada buat fridge magnet.Kalau sebelum ni pulak,photo frame,bookmark,tempat letak pensel and banyak lagi lah.buat yang simple2 sudah.N yang pasti kita rasa puas dan seronok dapat hasilkannya!


Tak tahu nak namakan benda ni apa.But I made this just for u MAMA!:)
11.BERIADAH

Beridahlah anda sebelum terlambat.Lepas dah makan kenduri semua dan huhahuha,mesti berat badan bertambah right.So petang-petang adalah waktu yang sungguh ideal untuk kita semua bersenam.Ala,lari setempat depan rumah pun kira ok dah.Ingat pepatah ada mengatakan'badan cergas otak cerdas'.

12.BELAJAR BAHASA

Belajar bahasa asing ni memang sesuatu yang menyeronokkan.Dekat sekolah,A dah belajar Bahasa Arab.So,balik rumah ni A belajar bahasa asing yang lain pulak,Korean,Japenese and Mandarin.Serius cakap,belajar secara informal sangatlah best.As example,I used utube as the alternative.Tak stress,tak bosan n yang penting u enjoy it.

I am enjoy learning lanuages!
Learning through lyric also good k!
Ni hao ma!Annyeong Hasseyo!

13.MEMASAK

Bab ni sesuai sangat untuk para kita yang perempuan.Lelaki kalau nakmenyibuk sekali no problem.Korang boleh la mencipta resepi-resepi baru or belajar la dengan mak masing-masing yerp.Selalunya mama A yang semangat nak ajar,tapi A memanjang buat poyo.Ngeh teruk betul!

14.PERSEDIAN PERSEKOLAHAN 

Disebabkan cuti ni bukan lah terlalu lama,pejam celik,pejam celik habis jugak,mari lah kita buat persediaan bukak sekolah pulok.Mana yang kasut/baju terkoyak tu bolehlah jahit atau tak pun beli je baru.Bagi budak asrama macam A pulak,barangan keperluan harian macam ubat gigi,berus gigi,sabun,makanan(biskut2)n macam2 lagi tu belilah siap-siap supaya tak tertinggal apa2 yang pentng.N one more,ayah A selalu pesan yang catat dulu barang apa yang nak dibeli.Kalau tak kang,mesti asyik barang kehendak je dibeli sampai x cukup duit(cewwahh,budak eko menulis).


 

Friday, 10 May 2013

L.O.V.E


L.O.V.E
It's just 4 letters
But hide
Full of meaning.

Involve 2 people
Which are Man and Woman.

Start with friend
End with marriage...
Between the two of persons
It full of BLISS!


Ayu Najihah Bt Mohd Adnan
           23/6/2012